vinarstvo petrič vina s tradicijo slap vipavska dolina
 
 

Vinarstvo petric vina slap

 

Vipavska Dolina

 

VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO PETRIČ

 

Nahajamo se v zgornji vipavski dolini v vasici Slap, ki je le 2 km oddaljena od Vipave. Slap ima bogato tradicijo vzgoje vinske trte in negovanja vina, saj je prav tukaj bila ustanovljena prva kmetijska šola na slovenskem. V knjigah lahko tudi zasledimo, da je že več kot pred 300 leti Janez Vajkard Valvasor zapisal:

Valvasor vino

Petric Slap pri Vipavi

Smo vinarstvo z dolgoletno tradicijo, katerih korenine sežejo v leto 1778. Ta tradicija se je prenašala iz roda v rod in na ta način smo od naših prednikov prevzeli veliko izkušenj glede vzgoje vin. Te izkušnje pa sedaj še nadgrajujemo z uvajanjem novih tehnologij, ki pripomorejo k doseganju vrhunskih vin. Vsa vina imamo hlajena na ustrezno temperaturo in s tem pridobimo na cvetici in aromi vin. V naših kleteh imamo deset različnih vrst vin: Laški rizling, Sauvignon, Zelen, Pinela, Rumeni Muškat,Merlot-Barbera, Cabernet sauvignon, Refošk, Bela Natura in vino izbranih sort, ki se trži pod imenom Pilan.

Zavedamo se, da je kakovost vin v veliki meri odvisna od vzgoje in obremenitve vinske trte. Zavzemamo se za enošparonsko vzgojo, ki daje manjši pridelek, vendar kvaliteta grozdja je mnogo boljša, saj tako grozdje ima več sladkorja. Sledimo tudi razvoju novega okolju bolj prijaznega načina pridelave grozdja. To pomeni pridelavo grozdja z manj škroplenja in uporabo naravnih gnojil. Naše vinogradništvo ima trenutno približno 28.000 trt. Povečevanje števila trt pa nam omogoča konkurenčnost na trgu.

 

 

 

  vina vipavska dolina
Petrič vina s tradicijo Slap 1778 vino Slovenija vino